Så var Sundaspelen över för denna gång. Två dagar av full aktivitet och mycket pingis. Det spelades över 1000 matcher denna helg. Allt från spelare som aldrig genomfört en bordtennistävling upp till elitnivå. Spannet är brett. Åldrarna är blandade. Detta är den stora tjusningen med bordtennis oavsett ens förutsättningar så har alla en plats i en tävling som denna. Det är inte på något sätt unikt för vår tävling utan så här ser det ut på dom flesta tävlingar runt om i Sverige. Tack vare rankingsystemet så spelar man ofta mot jämnstarka motståndare och matcherna blir jämna och således utvecklande för varje individ.
Ideella krafter – motorn i idrottssverige
Vi börjar med att rikta våra blickar mot dom fantastiska människor i Svanesund och Stenungsund som gjorde att denna tävling blev av. Hela gänget i Svanesund med Erland, Peter, Stefan, Annika, Mattias och Ralph i spetsen såg till att lokalen, caféet och sekretariatet flöt på hela helgen. Ute på golvet under tävlingsdagarna fick Stenungsundarna ta ett lite större ansvar. Lena var spindeln i nätet och såg till att vår styrka av bordsansvariga visste vad dom skulle göra och hjälpte Mattias och Ralph i sekretariatet. Martin, Theo, Fredrik, Stefan, Jimmi, Erik, Kenneth, Göran, Elvis, Sofia, David och Peter var alla med från vår sida och såg till att domare och papper kom på rätt plats i rätt tid. För att inte nämna alla våra fantastiska spelare som inte bara spelade otroligt många matcher utan också dömde precis lika mycket. Vi hade hela 25 spelare igång under denna helg! Med spelare kommer också föräldrar som även dessa gjorde insatser som vi absolut inte kunde vara utan. Café och dömmeri, ovärdeliga insatser!
Ett särskilt tack också till Johan Olsson som försåg oss med allt till cafét från sin livsmedelsbutik ICA i Kållekärr.
Hög pingisklass
Även om detta är en breddtävling för i synnerhet ungdomar så ska man veta det att när ungdomarna börjar komma upp i en viss mängd träning så spelas det bordtennis som är oehört sevärd. En 15-åring med minst 5-6 år bordtennis i ryggen är en fröjd att få titta på. Svanesund med några unga talanger på uppgång bjöd på just detta. Sen stannar det inte där. I dom flesta tävlingar så finns det ofta en öppen klass där dom absoluta tungviktarna kan hittas och här bjöds det på om möjligt ännu snabbare och kvickare pingis. Så en uppmaning till er som inte var på plats, besök gärna en bordtennistävling som denna och kika på matcherna i öppen klass.
Webbsändning med kommentering
För dom som då inte var på plats i helgen kunde faktiskt njuta av vår tävling från TV-soffan då vi hade valt att live-streama tävling. Med en ovärderlig sponsring från Ebeling Webbyrå så kunde vi sätta upp en mindre studio och få till en sändning med både kommentering, olika kameravinklar och en hel del intervjuer. Detta var något som uppskattades stort av pingisfolket ute i stugorna. Vi hade kontinuerligt mellan 20-30 tittare hela tiden och landade på totalt ca 2000 visningar under hela helgen.
Här hitta ni båda dagarnas streams
Mot framtiden och nya spelformer
Om vi nu tittar lite närmare på vad som brukar göra denna tävling till något extra är att det ofta är många uppskattade klasser med i tävlingen. Dubbeln är en sådan klass som många gillar och den fanns på schemat även i år. Nytt för i år var dock klassen storpool som jag tror inte undgått någon. Det innebär att man anmäler sig till en öppen klass med max 88 spelare (22 bord). Dessa delas in på tävlingsdagen in i 11 divisioner med 8 spelare i varje utifrån rankingpoång och dessa 8 spelare möter sedan varandra och gör upp om titeln i sin division. Varje spelare blir då garanterade 7 matcher, med undantag om någon drar sig ur under dagen. Jag, Simon Ebeling, som både spelar själv men också är tränare för många va våra ungdomar har under min comeback i bordtennisen beundrat ungdomstävlingen BD-touren där konceptet är liknande, d.v.s. där spelarna får spela MÅNGA matcher. Under detta år som är mitt första bordtennisår efter att ha lagt av som medelgod 14-åring så har jag upplevt att bordtennis har varit fast i gamla hjulspår. Tävlingarna består ofta av ett mindre poolspel som följs av ett a-slutspel. Är man således inte i den övre hälften så blir det oftast bara 3 matcher. Nu brukar dom flesta anmäla sig i fler klasser och man får ofta en chans på eftermiddagen att spela ytterligare ett gäng matcher för att ha chansen att ta sig vidare till ett slutspel och då kanske få ihop 7 matcher för dagen. Observera då att vi inte tagit med fallet där poolen enbart består av 3 spelare, vilket inte är helt ovanligt. Har du då otur så kan det sluta med att du enbart får spela 2 matcher i den klassen. Detta tycker jag personligen inte är speciellt bra och kan göras bättre. BD-touren är en lösning på det hela men under regionala tävlingar som denna så upplever jag att lösningarna varit få. Man hör på många håll att vissa föreningar och i vissa regioner att man som idrott har svårt att rekrytera men framför allt behålla ungdomar i idrotten. Det borde då vara av yttersta vikt att erbjuda tävlingar som ger ALLA möjligheten att spela mycket matcher, inte bara dom som är extra duktiga. Dessa spelare får ju drivkraft av framgången som det är.
Så för att få till många matcher till många spelare så krävs det att poolerna blir större och varför inte så stora som hela 8 spelare och för arrangemangets skull också helt skippa slutspel? Ja vi testade helt enkelt det under spelformen storpool. Och jag kan inte ge annat än lovord för denna spelform. Inte nog med att man fick spela sina 7 matcher i ett ganska högt tempo, med få avbrott, det skapades också en ganska familjär stämning spelarna emellan i varje pool som man hade betydligt större interagerande med under poolspelet. Sen ska man nämna det att storpoolen tar ungefär lika lång tid som en vanlig klass, tack vare att poolspelet är relativt självspelande, till skillnad från avbrotten som uppstår med olika slutspelsmatcher. Sen kan man som tävlingsarrangör ta ut en något högre anmälningsavgift (men gärna samma) vilket göra att kostnadskalkylen OCKSÅ blir något bättre.
Jag säger som många som jag pratade med under Söndagen och den feedback vi fick till oss: Jag hoppas fler tar efter denna spelform och implementerar den i sina egna tävlingar mot ett bättre bordtennissverige!
/Simon Ebeling